JABŁOŃ JULIA
Opis
Julia to jabłoń która nadaje się do uprawy ekologicznej. Jabłka są bardzo smaczne, a drzewo dobrze odporne na mróz i choroby.
Charakterystyka drzewa
Jabłoń Julia to odmiana, powstała jako krzyżówka Quinte i Discovery. Plonuje średnio obficie, ale corocznie. Drzewka owocowe z odkrytymi korzeniami sprzedawane są w dwóch okresach w roku – na jesień i wczesną wiosną. Wtedy też jabłonie powinny trafić do gruntu.
Owoc
Jabłka są średniej wielkości. Mają kulistospłaszczony kształt. Z zewnętrznej strony bardzo apetyczna czerwona skórka, bardzo błyszcząca. Pod nią jasny miąższ. Ogólnie są to bardzo smaczne jabłka, słodko-kwaśne i chrupkie. Zbiory wykonuje się w lipcu, gdyż jest to wczesna odmiana jabłoni.
Uprawa
Julia z odkrytym korzeniem to sadzonka drzewka owocowego, znanego z dobrej odporności na chłód i choroby. Rzadko na nie zapada, nie poddaje się nawet mączniakowi czy parchowi. Najlepiej jej będzie w dobrej, żyznej ziemi, umiarkowanie wilgotnej. Na wiosnę skracamy gałęzie, pozostawiając 2/3 pierwotnej długości. Przewodnik ścinamy około 45 cm nad najwyższą gałązką. Bardzo zagęszczona korona wymaga prześwietlania.
Zapylacze
Przykładowe zapylacze to: James Grieve, Idared, Sunrise, Boskoop, Golden Delicious, Gala, Jonagold, Elstar.
Cięcie
Cięcie jabłoni należy wykonywać pod koniec lutego, usuwamy wtedy wszystkie chore oraz uszkodzone pędy. Wycinamy pędy które rosną pionowo oraz te, które nie dopuszczają światła do korony. Kolejno wycinamy pędy rosnące do dołu, do środka oraz te które które na siebie nachodzą. Prawidłowe drzewko powinno być oświetlane z każdej strony, dlatego przycinanie jest tak ważne.