GRUSZA SANTA MARIA W DONICY
Opis
Grusza Santa Maria to Włoska, letnia odmiana gruszy. Bardzo popularna w Turcji, w Polsce znana od 1951r. Krzyżówka odmian William x Coscia.
Owoc
Owoce są duże, o owalnym kształcie. Skórka o żółtym kolorze z delikatnym, pomarańczowym rumieńcem. W środku biały, słodki i soczysty miąższ. Idealnie smakują zaraz po zerwaniu lub w przetworach. Dojrzałość zbiorcza przypada na początek sierpnia.
Drzewo
Cechuje się silnym wzrostem oraz rozłożystą koroną. Wysokość i rozpiętość można korygować przycinaniem, zachowując np. 3-4m wysokości.
Uprawa
Santa Maria jest dobrze odporna na mróz i choroby. Zaleca się glebę o obojętnym pH oraz słoneczne, osłonięte od wiatru stanowisko.
Zapylacze
Santa Maria lepiej owocuje w pobliżu odmian takich jak: Faworytka, Lipcówka Kolorowa, Konferencja, Red Faworytka, Patten.