JABŁOŃ STARKING
Opis
Jabłoń Starking to odmiana odnaleziona w USA na terenie szkółki Stark Bros(1881r), jako mutant Red Delicious. Długo czeka się na pojawienie pierwszych owoców(5-6 lat), ale warto, bo to jedna z najsmaczniejszych odmian!.
Charakterystyka drzewa
Drzewo rośnie silnie oraz rozłożyście i dość mocno się zagęszcza. Sadzonka szczepiona na podkładce M26/P14 docelowa wysokość to 3,5-4,5m.
Owoc
Bardzo duże owoce(160g), stożkowego kształtu. W smaku smaczne, kruche, korzenno-winne i słodko-kwaśne - z przewagą słodyczy. Jedna z najsmaczniejszych i najbardziej aromatycznych odmian. Zalecamy spożywać je po odleżeniu, ponieważ nabierają więcej aromatu. Plon jest umiarkowany i coroczny. Dojrzałość zbiorczą osiągają w połowie października. W przechowalni mogą leżeć nawet do maja.
Uprawa
Odmiana Starking jest mrozoodporna, dobrze odporna na mączniaka i średnio wrażliwa na pozostałe choroby. Przeciętnie rośnie w glebach ciężkich. Najlepiej gdyby ziemia była żyzna o pH 6,2-6,7. Poradzi sobie z nią większość amatorów.
Zapylacze
Przykładowe zapylacze to: Jonatan, Golden Delicious, Królowa Renet, Cortland, Idared, Gloster.
Cięcie
Cięcie jabłoni wykonuje się pod koniec lutego. Usuwamy wtedy chore, uszkodzone, krzyżujące się, wilki i rosnące do środka korony pędy. Całość zaleca się wykonywać w pogodny dzień, gdyż rany narażone są na infekcje.
Po posadzeniu sadzonkę należy przyciąć(wiosną, nawet po zasadzeniu, lub najbliższej wiosny). Skracamy wtedy przewodnik o 1/2, a pędy boczne o 1/3. Sadzonkę nierozgałęzioną tniemy do ok. 90cm wysokości.