CZEREŚNIA KORDIA
Opis
Kordia to czereśnia, która obrodzi w duże i pyszne owoce! Są bardzo przydatne i pożądane na rynku. Jest to jedna z ulubionych odmian Polaków.
Charakterystyka drzewa
Drzewko owocowe rośnie dość intensywnie, dorosłe może osiągać nawet 4–5 metrów wysokości, choć dużo zależy od przeprowadzanego cięcia. Tworzy zagęszczoną stożkową koronę. Plonuje corocznie i to bardzo obficie, a pierwsze czereśnie zerwiemy nawet w trzecim roku uprawy. Drzewka owocowe z odkrytymi korzeniami sadzi się w gruncie albo jesienią, albo wiosną.
Owoc
Odmiana wielkoowocowa. Sztuka może ważyć nawet 12 gramów! Owoce mają sercowaty kształt i ciemnoczerwoną skórkę. Bardzo dojrzałe są w kolorze bordowobrązowym. Można je jeść na surowo – są pyszne, jędrne i soczyste – albo przetwarzać na dżemy i kompoty. Zbiory wykonujemy od połowy lipca.
Uprawa
Kordia z odkrytym korzeniem to sadzonka dla wszystkich, którzy chcą posadzić smaczną i lubianą odmianę. Nie choruje, na zimę wymaga podstawowego zabezpieczenia, poradzi sobie w półcieniu. Najlepsza ziemia dla niej to ta żyzna, bogata w elementy odżywcze, z dostępem do wody. Miejsce warto wybrać słoneczne, choć najważniejsze jest, by nie było w nim silnych wiatrów. Wiosenne, pierwsze cięcie polega na skróceniu gałęzi o 1/3 i skróceniu przewodnika. W kolejnych latach usuwamy stare i za długie pędy oraz chore lub suche gałązki.
Zapylacze
Przykładowe zapylacze to: Sam, Van, Regina, Hedelfińska, Schneidera Późna, Summit, Lapins, Buttnera Czerwona.
Paweł K
Kupiłem dwie. Przyszły w wielkimi korzeniami i pięknymi koronami. Przyjęły się bez problemu i pięknie rosną.