GRUSZA SZARNEZA
Opis
Grusza Szarneza pochodzi z przełomu XVIII i XIX wieku. Jej korzenie sięgają posiadłości Charneau, gdzie została odkryta przez pana Legiponta w malowniczych okolicach Liège, w sercu Belgii. Jak się przypuszcza, wyrosła z nasiona w zacisznym żywopłocie, otaczającym pola. Przez ponad wiek była niemalże kultowym owocem w Limburgii, na pograniczu Belgii i Holandii. W drugiej połowie XIX wieku zdobyła ogromną popularność również w Polsce. Dzisiaj, mimo że rzadko spotykana, wciąż pozostaje częścią naszego dziedzictwa owocowego.
Owoc
Grusze Szarnezy zbiera się na przełomie października i listopada. Termin zbioru jest krótki. Mają średni oraz duży rozmiar, około 7-10 centymetrów. Kształtem często lekko niesymetryczne. Skórka na początku dojrzewania jest zielona, by po osiągnięciu pełnej dojrzałości stać się żółta z delikatnym rumieńcem. Miąższ jest kremowy, masłowaty, i niesamowicie soczysty. Smak jest słodko-winny, co czyni te owoce doskonałymi zarówno do jedzenia na surowo, jak i do przetworów. Owocuje niezawodnie każdego roku.
Uprawa
Grusza Szarneza świetnie radzi sobie z mrozami. Jest dobrze odporna na choroby i średnio podatna na parcha.
Cięcie
Początkowo sadzonka skrócenia przewodnika o ok. 30cm. Pierwsze cięcie wykonuje się wiosną, bezpośrednio po posadzeniu lub najbliższej wiosny. W kolejnych latach drzewo należy formować i prześwietlać.
Zapylacze
Aby cieszyć się obfitym plonem Grusz Szarnezy, konieczna jest obecność innych odmian gruszek w bliskim sąsiedztwie. Przykładowe zapylacze to: Bera Hardy, Plebanka, Michałówka, Pomarańczówka, Konferencja, Generał Leclerc, Patten, Bonkreta Williamsa, Carola, Lukasówka.