JABŁOŃ JONICA
Opis
Jabłoń Jonica to mutant odmiany Jonagold. Została odnaleziona na terenie sadu w Niemczech przez G. Schneidera. W Polsce wpisana do rejestru odmian 5 maja 1994r.
Owoc
Miąższ biały, zwięzły, aromatyczny, słodko-kwaśny i soczysty. Podczas gryzienia usłyszymy przyjemne chrupnięcie. Skórka pokryta jest intensywnie czerwonym rumieńcem. Owoce są dużej oraz średniej wielkości, okrągłe i spłaszczone. Dojrzałość zbiorcza przypada pod koniec września. Dobrze się przechowują. Gniazdo nasienne jest małej wielkości. Szypułka średniej długości. Nasiona eliptyczne i długie. Szybko owocuje po posadzeniu, po ok. 2 latach. Odmiana deserowa i na przetwory.
Drzewo
Rośnie silnie. Korona jest rozłożysta, szeroka, stożkowa i lekko zagęszczona. Kwiaty są średniej wielkości.
Uprawa
Średnio podatna na parcha, mączniaka i zarazę ogniową. Dobrze odporna na choroby kory i drzewa.
Cięcie
Pierwsze przycinanie wykonuje się wiosną, nawet bezpośrednio po zasadzeniu. Sadząc drzewko jesienią powinno się poczekać z pierwszym przycinaniem do najbliższej wiosny. Skraca się wtedy przewodnik o 1/2 oraz pędy boczne do 1/3. Sadzonkę bez rozgałęzień przycina się do ok. 90cm wysokości. W przyszłości należy wykonywać cięcie formujące (najczęściej dla jabłoni wybiera się typ korony stożkowy lub parasolowy). Rany trzeba zabezpieczyć maścią ogrodniczą.
Zapylacz
Obcopylna. Przykładowe zapylacze: Katja, Szampion, McIntosh, Red Delicious, Rubin, Spartan, Cortland, Elstar, Fiesta, Gala, James Grieve.